Prilagajanje spleta posamezniku ALI zasebnost?

avtor ruph
Kar mi je zelo všeč pri amazon.com in audible.com je to, da sta servisa zmožna predlagati novo čtivo. Sledita tvojim nakupom, upoštevata tvoj seznam želja in potem predlagata novosti oz. dodatne knjige. Tak pristop precej poenostavi velikansko izbiro. Na amazon.com lahko tudi dodaš knjige, ki jih že imaš na polici, lahko iz seznama amazon nakupov izbrišeš kakšno knjigo, ki je bila kupljena za koga drugega, potem da se oceniti že prebrane knjige, ipd. Več kot povemo o sebi, boljši bodo predlogi. Recimo Google lahko hrani naša iskanja in klike na zadetke in glede na to boljše uredi seznam zadetkov. Lahko tudi zvezdice pripenjamo na tiste boljše strani... Vsi ti servisi preiskujejo velike količine podatkov in se glede na to odločajo kaj bi bilo za posameznika najbolj primerno. Tako se lahko vsebina prilagaja glede na posameznika, ki jo opazuje. Namen tehnologije naj bi bil izboljšane življenja, odpravljanje problemov, podpiranje človeške lenobe.. Prilagajanje vsebine glede na osebne vzorce bi lahko bil del te zgodbe. Ampak vprašanje. Koliko podatkov smo pripravljeni zaupati nekemu servisu, da bi lahko tehnologija čim bolje izpolnila svojo nalogo? Tehnologija ne more na slepo uganiti osebnih vzorcev, lahko pa sledi in zapisuje... Čisto zares ne bi smelo biti moteče dokler se ve zakaj se bodo podatki uporabili in kakšna bo osebna korist. Opcija izbira kaj / kje / koliko / izbriši je dobrodošla in zagotovilo da se ne deli podatkov z ostalimi tudi. Kar se tega tiče je še najbolj problematičen Google, ker operirajo z veliko količino podatkov (iskalnik + gmail + adsense + docs + firefox + ...) in ni čisto jasno kaj se z njimi počne... Je res tudi, da je zbiranje podatkov relativno enostavno s tehničnega vidika, zato je tega veliko in borba za popolno zasebnost lahko zelo težka. Sicer mislim, da Slovenci nismo zelo paranoičen narod, ampak težko je soditi po sebi do kam gre zaupanje osebnih preferenc. Kakšno je tvoje mnenje glede tega? Imaš mogoče dobro / slabo izkušnjo s čim podobnim? Napiši...

Komentarji:

 1. jaka Says:
  meni se zdi pomembno predvsem to, da se posameznik zaveda, kaj nek ponudnik zbira in se potem informirano odloči. pač amazonu dam podatke, kaj iščem, zato se zavestno odločim, ker vem, kaj dobim v zameno. ne vem, pa če je tako pri vseh uporabnikih spleta.
 2. trik Says:
  problem je v tem da se povprecen uporabnik interneta ne zaveda diddly squat. To je prblizno tko kot 'preberi disklejmer (dolg 10 strani) preden zacnes z instalacijo' ipd.. Komu se pa lub
 3. Roky Says:
  Zaradi prevelike izbire recimo na amazonu, se amazon mora osredotočit na to kaj posameznik želi in zato zbirati njegove podatke, ravno zato mi je recimo amazon všeč...
 4. ruph Says:
  @trik: To je res, da se ne zaveda... ampak to je stvar izobrazbe in dojemanje sveta. Vprašanje leti bolj na tiste, ki se zavedajo prednosti in slabosti... Še enkrat meni se zdi fantastična ideja v prilagajanju, its like the future. Kar naenkrat je pomemben posameznik, mainstream pomeni veliko manj... in zdi se mi prav, da je fokus na posamezniku, čeprav za ceno privatnosti. Ampak me zanima kakšne občutke ima ob tem nek bolj izobražen uporabnik? Je paranoja sploh opcija?
 5. Nina Says:
  ruph: torej praviš, da so na spletu pomembni samo tisti ljudje, ki so visoko izobraženi oziroma razgledani in vedo, kdaj se zbirajo njegovi podatki? ker tistih, ki se resnično zavedajo prednosti in slabosti, je bore malo in s tega vidika je to še vedno problematično. morda ne bi bilo nesmiselno ljudi poučiti o teh stvareh, se mi pa spet zdi, da take stvari povprečnega uporabnika sploh ne zanimajo (četudi bi ga morale).
 6. ruph Says:
  Nina, ne, ne nikakor ne. Pomembni so seveda vsi, ampak mnenje se ustvarja preko tistih, ki znajo in razumejo. Kar je logično. In zato me tukaj zanima mnenje tistih, ki se vsaj približno zavedajo kaj se dogaja in so se pripravljeni pogovarjati o tem. Pa ne pravim, da je potrebno kakorkoli ukrepati v pozitivni ali negativni smeri.. samo diskusija, kje kdo vidi problem in kaj so lahko prednosti... Imaš pa prav, za povprečnega uporabnika bo to postalo zanimivo ko bo naletel na oseben problem. Če se bo to sploh zgodilo?
 7. Nina Says:
  No ja, jaz osebno sem pač ravno tako v dilemi glede tega.. Raznih spletnih servisov in skupnosti se več ali manj izogibam, ker ne vidim pravega potenciala v njih. Recimo to, da pa ti amazon ponudi predloge, kaj bi ti morda bilo všeč, poleg tega, kar si že kupil, se mi zdi dobro za ljudi, ki sploh ne vedo točno, kaj iščejo. Jaz ponavadi vem in se nekako težko pustim prepričat v nakup česa drugega. Pa ne tega vzet kot kritiko tistih, ki to počnejo, to sem samo jaz :) Pa naj si še malo kontradiktiram: kljub vsemu, kar sem rekla, pa pišem blog, na katerem včasih (tudi nevede) razkrijem kakšno stvar o sebi. In še huje, uporabljam last.fm, ki pa se mi vsaj zaenkrat zdi super. In se pač sama sebi zdim dovolj pametna, da vem, kakšne so posledice tovrstnega razkrivanja informacij o sebi :) Kljub temu, da sem človek, ki zelo ceni zasebnost. Ampak če dobro pomislim, se razkrivam že s tem komentarjem.. Ojej ;)
 8. ruph Says:
  Točno, last.fm je tudi tak, da se prilagaja glede na osebne preference. Fina stvar, uporabljam... social networki so fajn kot kontakt list.. Seveda ko boš iskala (novo) zaposlitev bodo lahko preverili tvoj blog in izvedeli kdo si, kam greš in kakšna so tvoja znanja... last.fm, amazon in vsi ostali kar zbledijo proti profilu, ki ga puščaš na blogu.
 9. Aleš Says:
  Prilagajanje uporabniku je super zadeva. Uporabna za obe strani - uporabnik dobi tisto kar ga zanima, ponudnik pa ima bolj zadovoljne uporabnike, kar pa posledično lahko pomeni več prodaje. Se pa strinjam, da se da vse to znanje o določenem uporabniku zelo dobro zlorabiti na različne načine. Delam na nekem sistemu in že od začetka razmišljam kako "žrtev" narediti kar najbolj anonimno, "lovcu" pa hkrati ponuditi kar največ. Ne bi imel nič proti zunanjemu preverjanju uporabe takih (ogromnih) baz podatkov. V bistvu bi bil še vesel kakšne brezplačne reklame s tega naslova. ;)
Komentiranje onemogočeno.

Iskane ključne besede za dotično objavo: lahko (8) prilagajanje (3) zasebnost (2) kaj je zasebnost (2) zasebnost na spletu (2) adsense prijava kako izpolniti (1) zasebnost kaj (1) zasebnost splet (1) kaksna je osebno stvar (1) posamezniku... (1) amazon com i njegove slabosti (1) kakšna se zdim sama sebi? blog (1) sopca (1) prednosti in slabosti spleta 2.0 (1) zasebnost spletnih skupnosti (1) slabosti splet 2.0 (1) splet 2.0 slabosti (1) ZASEBNOST NAKUPOVANJE SLABOSTI (1) nakupovanje na amazon.com (1) objava na spletu zasebnost (1) "prilagajanje uporabniku" (1) amazon.com (1) slabosti spleta (1)


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 229 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 230 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 136 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 138 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 187 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 198 Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 341