Vse je v filingu

avtor ruph
Končal sem s knjigo Blink: The Power of Thinking Without Thinking, avtor Malcolm Gladwell. Dobra je. Sem slišal očitke (sicer bolj glede The Tipping Point), da zna biti avtor na trenutke predolg in razlaga preveč na podrobno, ampak jaz sem ga preposlušal in preko slušalk je ok. Spusti se v problem stereotipov, avtomatskega povezovanja in prehitrega sklepanja. Opisuje kako razmišljamo brez razmišljanja. Nekajkrat v knjigi omeni kako ljudje avtomatsko povežejo črnce z nasiljem in da so predsodki nekaj za kar si je treba vzeti več kot 2sec in biti odprte glave. Pomembno se je zavedati iz kje izhaja prvi občutek in nanje prav reagirati. Mogoče le ni vse tako kot se zdi na prvi pogled? Na drugi strani je lahko tisti prvi filing zelo uporaben. Če se le ne spuščamo v (napačne) podrobnosti, lahko z prvim vtisom precej natančno ocenimo kakovost, uporabnost, ipd. Recimo, lahko iz relativno enakih želejev izberemo najboljšega (primer iz knjige), a težko določimo zakaj točno je boljši. Problem nastane, če moramo zraven osnovnega vprašanja določiti še dodatne lastnosti (sladkost, viskoznost, ...), kar naj bi nas tako zmedlo, da tudi drugače izberemo boljši / slabši. Eksperti na področju se odločajo vedno enako. Pri stvareh, ki so čisto nove in rešujejo probleme na način, ki jih nismo vajeni pa te prve "laične" ocene ne moremo dati, ker naša podzavest ne uspe najti povezav z že videnim... Še trik iz knjige. Primerjava pepsi s coca-colo, kozarec proti kozarcu. Tole naj bi rešila večina, ki pije te pijače. Rezultati postanejo presenetljivi, če primerjamo 2 kozarca ene pijače in 1 kozarec druge. Sedaj se vprašanje glasi - v katerem kozarcu je drugačna pijača? Hmm.. bi kdo upal to probati na laško vs. union?

Komentarji:

 1. Klemen Says:
  Opa, tole stvar z 2*Laško & 1*Union bom pa sprobal... Poročilo sledi.
 2. ruph Says:
  dbest, sporoči! ;) Tole bo še Malcolm na Ted.com: http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/20 "in embracing the diversity of human beings we will find the sure way to true happiness"
 3. mitja Says:
  Grem takoj probati Laško vs. Union. Vendar hočem obe stare flaške :>
 4. ruph Says:
  Stare flaške? Odlično! Sem mislil, da so bile stare samo meni ljubše.. te nove so tako .. hmm.. ne-naše.
 5. Franci Says:
  Union gegen Laško sem pred dobrim letom slepo testiral na vzorcu osmih zapriseženih pozavalcev. Rezultat: uganilo jih je približno pol 5 proti 3). Sem prepričan, da bi na zadosti velikem vzorcu delež pravilnih odgovorov konvergiral proti 1/2.
 6. Tadej Says:
  Se strinjam, super knjiga! Meni je sicer The Tipping Point bila tudi kul (čeprav še vedno #2) - in če smo že pri tem žanru, se bo ob iskanju sorodnih knjig pojavil verjetno še "Microtrends" - tega pa je definitivno bolje brati kot poslušati (če sploh ;).
 7. ruph Says:
  Tipping point ima dober kontra point na fast company http://www.fastcompany.com/magazine/122/is-the-tipping-point-toast.html Sicer nisem prebral knjige, ampak mislim da vem o čem gre... Za Microtrends sem nekje slišal, da je precej slaba in predolga, čeprav jo tudi veliko ljudi hvali...
Komentiranje onemogočeno.

Iskane ključne besede za dotično objavo: thinking (7) Microtrends (2) primerjava Laško in Union (1) malcolm gladwell the tipping point (1) the tipping point gladwell (1) Tipping Point 4 (1) laško kozarci (1) kozarec laško (1) power point prvi vtis razlaga (1) parfumerija plaza (1)


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 229 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 230 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 136 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 138 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 187 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 198 Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 341