Ko zašumi med blogerji

avtor ruph
Kar bi se podjetja/korporacije morala zavedati je, da obstaja internet izven pošiljanje emailov in večjih novičarskih portalov. To za začetek, potem bi lahko opazili, da veliko tega spleta ustvarjajo navadni, common ljudje, ki lahko tja napišejo skoraj vse kar želijo - vsaj dokler se kdo ne pritoži. Če nam je kaj prinesel splet 2.0, je to glas ljudstva. Vsak Janez napiše kaj si misli o vsakem France s.p., d.o.o. in d.d.. Sedaj, če je France pameten bo to izkoristil v svojo korist, če ni zna imeti pa kakšen problemček prav s tem. V osnovi se mora France s.p. zavedati je, da:
 • lahko enostavno sledi, kar se dogaja po spletu
 • se lahko vmeša v pogovor in komentira kadarkoli in kjerkoli
 • lahko usmerja pogovore s pisanjem svojega bloga

Dober primer ustvarjanja pogovorov

Blogi v tiskani obliki: Brezplačnik Blogorola. Blogorola To kar so naredili je bilo odlično. Ravno dovolj kontroverznosti, da so se vsi pogovarjali točno o tistemu kar so želeli. Kako bo? Kdaj bo? In ker imamo blogosfero, ki je vedno pripravljena na dobre debate in oporekanja, se je vse skupaj razplamtelo še veliko bolj. Vsi so imeli nekaj za povedati. Tisti, ki so bili proti so oporekali in podajali ideje zakaj in kako ne, tisti ki so bili za so to naglas poudarjali. Tako nekako si tudi predstavljam zdravo komunikacijo. Končni izkupiček je definitivno bil:
 • radovedna želja po blogerskem brezplačniku
 • količina obiskovalcev na blogorola.com
 • dodatna promocija bloganja
Da ne bo hude krvi, nekaj olajševalnih okoliščin jim moramo priznati - gre za časopis o blogerjih za blogerje, ampak izpadlo je vseeno fino. Vem, so bili tudi drugi primeri in če so komu zdi vredno še dodatne opombe, prosim kar v komentar z njimi ...

Slab primer ustvarjanja pogovorov

Gre za Spar. Je čisto sveže in je odličen primer kako ne komunicirati z blogerji. Spar Nekdo se pritožuje, da mu niso hoteli dati evrov za prazne steklenice in zraven veselo preklinja čez trgovsko verigo. Mogoče vseeno nima prav, ker je le slikal opozorilo na tistem aparatu, kjer lepo piše kaj lahko pričakuje za vrnjene steklenice, ampak verjetno ni niti opazil v svojem navalu jeze. Zares zanimivo pa postane po komenarju, ki se zgodi še isti dan in pod katerega se podpiše Sparova PR gospa:
Spoštovani! Če z vaših spletnih strani ne umaknete žaljivih vsebin, ki se nanašajo na podjetje Spar, njegova hčerinska podjetja in zaposlene, vas bomo tožili v skladu z zakonom o nedotakljivosti dobrega imena. S svojim sporočilom namreč ne blatite zgolj brezosebnega podjetja, temveč tudi povsem konkretne zaposlene v trgovini Interspar BTC. S spoštovanjem, Klavdija Marčinkovič, vršilka dolžnosti Predstavnika za stike z javnostmi, Spar Slovenija
* obstaja možnost, da je dotični komentar ponarejen, a to ne spremeni razlike med dobro in slabo komunikacijo V tem komentarju se razkrija da:
 • Spar pokriva dogajanje na spletu / blogih (+, ampak vprašanje, če ni to samo posledica opombe v knjigi pritožb kot ga omenja jezni avtor)
 • bi bi gospa morala zadevo prespati (velik -)
Komentar je grozilen, namesto da bi bil za začetek pojasnila pravila, ki jih imajo v Sparu. Komentar je nepremišljen, zelo oseben, namesto da bi bil ravno nasprotno. Izkazanega ni niti malo razumevanja do človeka, ki je napisal to objavo. Vem, da je po bitki lahko ..., ampak sem popolnoma prepričan, da če bi osredotočili pogovor na tisto jasno opozorilo na fotografiji bi se stvari obrnile popolnoma drugače. Ampak ker je kar je in sedaj lahko opazujemo burno debata na temo svobode govora, ki v bistvu niti ni relevantna. Bere se pa kot da Spar ne spuštuje osebnih človekovih pravic. Če smem predlagati... Malo več branja. Jezni bloger bi lahko prebral opozorilo. Za PR gospo bi bilo dobro, če bi prebrala kakšno knjigo na temo sodobnega PR (tale in tale sta odlični). Verjamem, da je lahko to za koga nova stvar in da vsi ne moremo vedeti vsega, ampak se zato lahko naučimo. Blogerji, ki omenjajo svobodo govora bi lahko premislili kaj to je, ker je čisto mogoče, da je tudi ta svoboda, ravno tako kot so vse ostale, omejena. No, v to sem prepričan, nekaj pa piše o tem tudi na wikipediji.

Komentarji:

 1. kamper Says:
  V vsakem primeru se dela krivico vagini :lol:
 2. domen Says:
  Se ne strinjam. Tokrat ima Spar prav, bloger pa je sam dokazal, da je za celotno zadevo kriv sam, ker je spregledal napis. Poziv Spara si jaz razlagam kot upravičeno reakcijo na laž, ki slabo vpliva na ugled podjetja, ki (tokrat) ni storilo nobene napake. Se pa iz tega zapisa jasno vidi "banzai" efekt, kjer se ena stvar v komentarjih izrodi v nekaj čisto drugega in pridobi skoraj totalitarni prizven. Dodatek: Bloger v komentarjih sam prizna, da je za vse skupaj kriv on sam. "Priznam; mea culpa, če ne čitam drobnega tiska. Sem pač nasedel kot množica potrošnikov, ki naseda na Sparove akcije, v katerih po nizkih cenah prodajajo isto in po istih cenah kot Tuš v redni prodaji." 150. komentar na prispevek Case closed.
 3. ruph Says:
  Ne gre toliko za kdo je imel prav in kdo ni imel prav, bolj za to, da bi lahko reagirali veliko pametnejše in sedaj ne bi bilo nobene gonje proti Sparu. Smiselne ali nesmiselne. Poziv Spara je bil identičen temu, ki je objavil račun, jezen in nepotreben. Če bi bili pametnejši sploh ne bi prišlo do "bazai" efekta, tako pa ugled podjetja trpi sedaj veliko bolj kot pa je pred grožnjo s tožbo.
 4. trik Says:
  sam vse to nima kaksne posebne veze z blogarji ampak bolj oz nestrokovnostjo sparove PR sluzbe in ocitnim nepoznavanjem pojma 'customer service' - al kakorkol se temu v slo rece. cepci se ne zavadajo da resevanje konfliktov v javnosti ne ostane brez posledic:) kje dobijo kader mi ni jasno. sej je to ja prvo kar ti na faksu povejo - najbrz ze kr pr vpisu ko se gres slikat za indeks. vsaj nam so.
 5. Kašpar Says:
  Tudi svoboda govora se nekje konča, vendar v tem primeru je šlo za izsiljevanje (če ne umekneš posta, te bomo tožili) po tem, ko je 1tastar izlil jezo. Moral bi nabaviti točno tiste pijače, katerih steklenice je vrnil, šefinja mu je dala knjigo pritožb ... Logično, da je bil razpizden in za tak post mu gre Spar težit s tožbo.
 6. tjasa Says:
  Pa dobro, a nihče ni opazil, da je tisti VD PR pustila ena grupa mulcev z Jokerjevega foruma?!? Malo več branja mogoče?! :?
 7. ruph Says:
  @Kašpar: Se ti ne zdi post žaljiv do Spara in uslužbencev? @tjaša: Nisem opazil. Je pa res vse tako bizarno, da bi bila opcija ponarjenega odgovora čisto možna in mogoče. Sem dodal opombo h komentarju zgoraj, sicer pa to ne spremeni debate o dobri / slabi komunikaciji. Za piko ne i se lahko še zgodi, da v primeru ko podjetje ne sodeluje (komentira) samo to naredi nekdo namesto njih in to očitno slabo.
 8. tjasa Says:
  Ne vem, ruph, tale epizoda se meni zdi precej dobra karikatura, kako je web2.0 v bistvu možno zlorabljati in kako se bo izničilo vse, kar naj bi dobrega prinesel. Pa tudi: oprosti, zame bo Spar več veljal, če se na to ne bo odzval. Resnično verjamem, da se ni treba nikomur odzvati, če ga ozmerjajo s pizdami. Potrošnik ima pravice, pogosto je celo kralj... vendar naj vse skupaj temelji na spoštovanju. V mojem podjetju tudi dobimo podobno začinjene "pritožbe"... in smo razvili navado, da na take odgovorimo s "prijazno zahvalo za izraženo mnenje". Ponavadi namreč najsurovejše "pritožbe" vključujejo zgolj uporabnikovo "mnenje" o storitvi, ne pa resnične potrebe po obravnavi problema v smislu reklamacije. Ne mislim, da je poteza Spara, da ne jemlje povratne embalaže v večjih količinah, kul (bilo bi bolje, če bi omogočili vsaj vračilo ob predložitvi računa, da je bil nakup opravljen pri njih)... vsekakor pa je ves dr-mr, ki je zaradi tega nastal, v posmeh POTROŠNIKOM. Ne pa trgovcem.
 9. ruph Says:
  Web 2.0.. sem se spomnil na opico, ki če ji damo dovolj časa spiše shakespearja. Se pravi, če damo ljudem možnost in čas, potem se bo iz tega definitivno izcimilo nekaj dobrega (in slabega). Mogoče se ni treba odzvati na p****, če ti to nekdo napiše v mail ali pa če ti to piše po navadni pošti. Problem nastane, če se to najde na spletu - predstavljaj si, da bi vsak slovenec, ki bi vpisal spar v googla dobil za zadetek tiste p****... Take zadeve se ne zgodijo, ker nekdo napiše p*** na svoj blog, ampak se zgodijo ko se začne skupnost pogovarjati in posledično tudi veselo linkati. Ko količina povezav preseže določeno mejo imaš sparove p**** na prvi strani googla - zelo zelo slab za brand. Pa niti nima veze več kdo je kriv in kdo ne, probleme ima Spar. To, da vi odgovarjate prijazno in z razumevanjem je točno tako kakor bi se moralo reagirati, hvala bogu, da imate smisel za humor! Če so stranke nepotrpežljive, še ne pomeni, da moramo biti vsi nepotrpežljivi. Recimo, če bi spar napisal nekaj bolj umirjenega pod tisti jezni post, se midva tukaj ne bi pogovarjala o tem in marsikdo drug tudi ne. V tem primeru je samo nekdo želel pozornost in z uporom na grožnjo o tožbi je dobil prav to. Vsaj tako se razpleta, glede na to, da se hvali koliko obiska je dobil:
  Ampak moj najnovejši blog je pa že kar med rekorderji. do tega trenutka: 573 vpogledov 167 komentarjev
 10. chef Says:
  Menda ne mislite, da ima Sparova PR služba čas za surfanje po blogih, sploh v večernih urah (petek zvečer). Dvomim, da so njihovi zaposleni podjetju tako lojalni!
 11. ruph Says:
  V bistvu ne rabiš surfat po blogih, da veš kaj se dogaja in če se kaj dogaja bi lahko ukrepali takoj. O lojalnosti, ja vprašanje kakšne so njihove naloge. Glede na to da http://www.spar.si ne vrne 0 (dobesedno), se jim zgleda fučka za ta medij in imaš po vsej verjetnosti prav.
 12. sv3der Says:
  Priznam, da sem bil od zacetka mlace skepticen o avtenticnosti prvega komentarja. vendar po tem kaj se je zgodilo na drugem domu v zvezi z lidlom (se mi zdi) in MM, hmmm ... jaz vidim problem prej v tem, da se daje tej 'peticiji' tako visoko kredibilnost. jezus, pa kaj mislijo Blogerji, da se bodo sli revolucijo. Madona, saj se sindikatom nic ne uspe ... malo je vse skupaj smesno, se ti ne zdi? -sv3
 13. Tjasa Says:
  Ruph, verjemi mi, da karkoli bi / bo Spar napisal pod tisti post, bo semi-anonimna rulja znorela. Tam so zato, da protestirajo proti vsem tegobam, ki jih tarejo, ne zato, da bi razmišljali in rezonirali o dražljajih iz okolja. Fajn jim je, ker lahko reagirajo po čustvenem avtomatizmu: proti! Strinjam se s sv3drom... Blogerje se že tako ali tako jemlje kot neke paciente, ki imajo preveč časa in ki so končno našli masovno platformo za svoje jadanje... ko pa bo zaradi njih google na Spar vrgel ven "spar p*****", bo pa to menda pogreb kredibilnosti "državljanskega novinarstva" - predvsem bo to škoda zaradi tistih nekaj, ki so funkcionalno pismeni. To je ta zgodba, kako web2.0 izvede harakiri.
 14. ruph Says:
  sv3der, kakšne problemi pa so bili tam z lidlom in MM? Tjasa, vprašanje če se daje vse blogerje v isti koš, dvomim da se jih. Blogerji so se zelo dober znak kaj si ljudstvo misli o neki stvari. Sem pa prepričan, da tukaj kredibilnost igra vseeno neko vlogo na osebni ravni. Iz tega stališča je nemogoče, da doživi pogreb, samo skristaliziralo se bo ... in bo razlika med blogerji, ki imajo vpliv in ostalimi, ravno tako kot deluje svetovna scena.
 15. Robi Says:
  Ruph, primerjava ni ravno najboljša. OK, primer slabe prakse je naravnost odličen, ampak Blogorola... Verjamem, da se ti ni zdelo vredno spremljati debat do konca, ampak na koncu je tudi Nimfa grozila s tožbami, ustvarjalci so postali osorni, itd itd... Bilo je pa perfektno zastavljeno, to je pa res. Dober primer bi bil odziv Unicredit Bank (prej Bank Austria) na to, kar se je zgodilo z njivo spletno banko, in kar je objavil Vidmar na svojem blogu. Njihov odziv je bil namreč naravnost idealen. Tisto je primer dobre prakse in komunikacije z uporabniki... Drugače pa - Lidl, MM, Drugi dom... Skoraj ne morem verjeti, da ne veš, kaj je bilo...
 16. ruph Says:
  Ne vem kako se je do konca razpletla blogorola, nisem uspel spremljati, ampak kot si tudi sam rekel je bila dobro zastavljena. Zgledalo je dobro, vsi smo se pogovarjali o tem brezplačniku. To s tožbami, ne vem kaj ste imeli. Mogoče Slovenci pretiravamo s temi tožbami? Za Unicredit Bank, verjetno misliš http://vidmar.net/weblog/archive/2007/08/29/what-you-dont-want-to-see-when-you-open-your.aspx Hiter odziv na njihovo napako, to je odlično. Popravili zadevo v enem postu. Lidl, misliš ko so bili odstranjeni komentarji s http://drugidom.net/lidl-prevec-dobro-da-bi-bilo-resnicno/ Sedaj mi mi je znano, sem videl takrat. Zakomplicirana situacija, težko bodo z nekaj izbrisanimi komentarji popravili situacijo.
 17. Robi Says:
  Ne vem, ali Slovenci pretiravaJo s temi tožbami, meni osebno se zdijo vse te grožnje precej mimo... Za banko sem pa mislil ta primer ja...
 18. ŽiU Says:
  sam neki o čem je teku pogovor kr tole tle je kr neki men se pa ne da usega brat ko ste se zlo razpisal:D
Komentiranje onemogočeno.

Iskane ključne besede za dotično objavo: pogrebni govor (272) govor na pogrebu (150) pogrebni govori (139) kako napisati pritožbo (103) pogrebni govor primer (86) KAKO NAPISATI REKLAMACIJO (72) zahvala po pogrebu (70) primer reklamacije (55) primer pogrebnega govora (48) govor ob pogrebu (47) domen fučka (45) zahvala pogreb (33) GOVORI NA POGREBU (32) kako napisati zahvalo (30) govori na pogrebih (26) kako se napiše pritožba (25) pogreb govor (24) zahvala ob pogrebu (23) zahvale po pogrebu (22) govor pogreb (20) kako se napiše reklamacija (19) govor za pogreb (18) pogrebni govor vzorec (18) pogrebne zahvale (15) kako napisati pogrebni govor (12) PRIMER GOVORA NA POGREBU (12) lahko (11) kako napisati račun (11) primeri pogrebnih govorov (11) spar pritožbe (11) govori ob pogrebu (10) dober pogrebni govor (10) odkup steklenic (10) kako se napiše zahvala (9) primer pritožbe (9) spar reklamacije (9) pogrebni govori primeri (8) vzorec pogrebnega govora (8) govori za pogreb (7) lidl btc (7) reklamacija primer (7) kako napisati odgovor na reklamacijo (7) Klavdija Marčinkovič (6) govori ob pogrebih (6) kako napišemo reklamacijo (6) napisan pogrebni govor (6) zahvala za pogreb (6) fučka domen (6) blogerji (5) www.spar.si (5) govor na pogrebu primer (5) pogrebni govor primeri (5) zahvale ob pogrebu (5) www.špar.si (5) primer zahvale (5) odkup praznih steklenic (5) vzorci pogrebnih govorov (5) govor na pogrebih (4) govori pogreb (4) Spar pritozbe (4) kako se napiše pritožbo (4) spar pritožba (4) kako napišem pritožbo (4) primer slabe komunikacijske prakse (4) kako napisati reklamacijo računa (4) all (3) pogreb, govor (3) 서다니 (3) kako se napiše reklamacijo (3) "govor na pogrebu" (3) pogrebi govor (3) kako napisati govor (3) napisani pogrebni govori (3) lidl reklamacije (3) kako napišem zahvalo (3) primeri pogrebnega govora (3) kako se napiše zahvalo (3) primer odgovora na reklamacijo (3) primeri slabe komunikacije (3) profitclicking (3) spar bojkot (2) pritožbe spar (2) ugled podjetja blog (2) lidl reklamacija (2) reklamacija lidl (2) govori za pogrebe (2) pritožbe čez spar (2) lidl drugi dom (2) pogreb govori (2) lidl moj drugi dom (2) govori pogrebni (2) spar slovenija problemi zaposleni (2) reklamacije spar (2) špar reklamacije (2) domen fucka (2) kako se napiše reklamacija računa (2) ¸pogrebni govor (2) govor, pogreb (2) kako napisati pritozbo (2) kako napisati reklamacijo (2) POGREBNA ZAHVALA (2) kako se napiše govor (2) www špar.si (2) lidl (2) lidl je moj dom (2) PRIMERI GOVOROV (2) kako se napiše reklamacija (2) primer zahvale po pogrebu (2) napisati reklamacijo (2) primeri zahval (2) kako napišem reklamacijo (2) zahvala primer (2) NAPISAN GOVOR (2) pogrebni govor, primer (2) kako napisat reklamacijo (2) pogrebna zahvala (2) zahvala na pogrebu (2) primer govora (2) pogrebni govori primer (2) primer pogrebni govor (2) interspar pritožbe (2) odkup praznih steklenic kje (2) "primeri pogrebnih govorov" (2) spar odkup steklenic (2) kako napisati govor za pogreb (2) pritožba spar (2) odkup prazne steklenice (2) spar logo (2) tuš odkup steklenic (2) www,spar si (1) ko (1) opombe v knjigi (1) sem zaposlen unicredit (1) lidl drugidom (1) spar spletna prodaja (1) pretiravati s tožbami (1) reklamacije lidl (1) blogerski časopis (1) zaposleni v customer service Ursa Novo mesto (1) 1tastar (1) na pogrebu govor (1) pogrebi govor (1) mnenja o sparu (1) 1tastar slovenski blogerji (1) govor za pogreb (1) spar.si - pritožbe (1) začetek govora na pogrebih (1) 'pojem customer' (1) lidl btc zaposleni (1) pogrebni govor (1)


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 229 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 230 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 136 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 138 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 187 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 198 Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 341