Sledenje tehnološkim novostim s pomočjo Yahoo pipes

avtor ruph
Yahoo pipesYahoo pipes je zanimiv servis o katerem sta precej pisala že Slothrop in Matevz. Sam sem se pip lotil malenkost bolj resno - z idejo in ciljem. Želel sem ustvariti nekakšen agregator, ki bi izbiral in serviral samo bolj popularne novice iz velike količine tehnološko usmerjenih vsebin, kar pa mislim, da mi je v sami osnovi tudi uspelo. Problem je, ker je veliko preveč blogov, spiše se veliko preveč vsebine, zgodi se preveč dogodkov, ki bi jim lahko sledil in vso to vsebino v celoti prebiral. Želja po vedenju postane na internetu preveč brezupna glede na število informacij, ki se v vsakem trenutku pojavljajo. Koristno bi bilo odstraniti vsebine z manjšo informacijsko vrednostjo in se posvetiti samo tistim z večjo. Osnovna ideja je v zmanjšanju količine podatkov, ki jih je potrebno predelati, da pridemo do vrednih informacij. Ko bi imeli to zelo očiščeno jedro, bi dodali pa še nekaj šuma, ker evolucija pač pravi, da je šum kljub svojim slabostim koristen. S pomočjo Yahoo pipes se da doseči zadovoljiv približek osnovni ideji. Iz velikega števila različnih več ali manj ažurnih RSS virov (med njimi sta tudi digg in slashdot) zreduciramo število objav samo na tiste, ki se izkažejo za bolj pomembne od ostalih. S tem ko imamo velik izbor RSS virov se da izogniti uredniški politiki določenega bloga, ker dejansko na pomembnost določene tematike vplivajo vsi - 2.0. Tech buzzzzz @ Yahoo pipes Simpatična struktura. Obdelava sloni na operatorju Content Analysis, ki iz besedila izlušči esenco in tako na nek način kategorizira vsako posamezno objavo. Ni ravno tako dobro kot tole, ampak za prvo silo niti ni tako slabo. Objave se nato združijo glede na tematiko - iz vsake tematike ena objava. Tech buzzzzz preview Tech Buzzzzz Yahoo pipe RSS vir Tech Buzzzzz RSS Nato ta seznam uredimo glede na število objav v tematiki in porežemo rep - prikaže se samo deset najbolj popularnih tematik. Pri vsakem naslovu je v oglatih oklepajih zapisano še ime tematike in število objav na tematiko. Mimogrede... v Yahoo pipes se še zmeraj programira, čeprav mogoče na prvi pogled ni videti tako. Takemu načinu programiranja se reče vizualno programiranje, ker specificiramo program z grafičnimi elementi namesto s tekstom.

Komentarji:

  1. matevz Says:
    vedno en korak pred nami, a =) pridn! =)
  2. Milos Says:
    Super tole! Jaz sem se v Yahoo pipes spustil veliko bolj površno - recimo združil in priredil sem si Flickr news in Flickr blog objave. Sem dodal na Reddit ;) odlična objava je tole.
  3. ruph Says:
    O, me veseli, da ti je všeč! hvala za reddit :)
Komentiranje onemogočeno.

Iskane ključne besede za dotično objavo: yahoo (64) sledenje (28) yahoo pipes (10) rufbetten (6) PIPES (3) all (2) novostim (2) vizualno programiranje (2) postelje rufbetten (1) pipes.se (1) ruph pipes (1) buzzzzz@yahoo (1) sledenje e-mail (1) sledenje na blogu (1) hočem evolucijsko programirat (1) yahoo email (1) yahoo e mail (1) yahoo e-mail naslovi (1) pomoč mail yahoo (1) imail sledenje (1) yahoo.pipes (1) Yahoo Pipes google (1) mail sledenje (1)


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 229 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 230 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 136 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 138 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 187 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 198 Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 341