Google Analytics: Osnove sledenja in filtriranja

avtor ruph
Nekaj nasvetov, trikov pri uporabi tega izvrstnega brezplačnega orodja za vodenje natančne statistike spletnega mesta - Google Analytics. Tukaj je zbranih nekaj osnovnih nastavitev in trikov, zaradi katerih vidim precejšno vrednost v uporabi Google Analytics. Vem, da bom tudi sam uporabljal naslednji seznam v prihodnje in zato ne dvomim, da bo še komu v pomoč. Začetek vpisovanje prvega spletnega mesta v GA gre takole. Potem ko se vpišeš, klikneš na "Add Website Profile", vpišeš URL naslov spletnega mesta in v naslednjem koraku se pokaže koda, ki izgleda nekako takole: <script src="http://www.google-analytics.com/urchin.js" type="text/javascript"> </script> <script type="text/javascript"> _uacct = "UA-12345-XY"; urchinTracker(); </script> Lahko pa to kodo nadgradimo. Recimo primer z dodanim slovenskimi iskalniki in sledenju po celotnem domenskem polju imedomene.com: <script src="http://www.google-analytics.com/urchin.js" type="text/javascript"> </script> <script type="text/javascript"> _udn="imedomene.com"; _uOsr[20]="najdi.si"; _uOkw[20]="q"; _uOsr[21]="iskalnik.siol.net"; _uOkw[21]="q"; _uOsr[22]="matkurja.com"; _uOkw[22]="q"; _uacct = "UA-12345-XY"; urchinTracker(); </script> Načeloma se to kodo postavi na dno, tik pred </body> oznako v HTML kodi, razen v kakšnih izjemnih primerih jo je potrebno dvignit na vrh, tik pod <body>.
 1. Dodajanje novih iskalnikov

  Zakaj? GA privzeto ne pozna naših iskalnikov in zato potrebuje nekaj pomoči pri razpoznavanju. Kako? To so nastavitve _uOsr in _uOkw. Ima sicer seznam 19 iskalnikov in zato mi polnimo mesta od 20 naprej. Kot lahko vidiš v primeru zgoraj, je nastavljen najdi.si na 20, iskalnik.siol.net na 21 in matkurja.com na 22. _uOkw pomeni ime atributa v katerem se pojavi iskana ključna beseda v URL naslovu. Ponavadi je to q in tudi naši iskalniki to uporabljajo.

 2. Sledenje večjemu številu domen hkrati

  Zakaj? Gre za primer, ko imamo na eno domeno vezanih več poddomen. Recimo, da imamo v posesti www.mojasuperdomena.si, forum.mojasuperdomena.si, blog.mojasuperdomena.si in bi želeli na enem koncu slediti celotno statistiko. Lahko pa, da gre za kakšno spletno mesto, kjer vsak nov uporabnik dobi svojo domeno. Za primer: Blog skupnost sopca.com ima eno celotno GA statistko za vse blogerje. Kako? En del te nastavitve je vidno zgoraj. To je _udn. Pod to spremenljivko se vpiše glavni del domene in potem se namesti isto kodo na vse strani celotnega spletnega mesta. Potrebujemo pa še en filter, ker GA v privzetem načinu v statistikah ne beleži domenskega dela URL naslova, ampak samo pot. Filter se naredi tako, da na glavni, uvodni strani GA kliknemo na "Edit" v koloni "Settings" pri izbranem spletnem mestu. Prikazal se bo seznam nastavitev za to spletno mesto v katerem bo tudi seznam nastavljenih filtrov. Kliknemo na "Add filter" in odprejo se nastavitve za novi filter. Nastavitve filtra za celotne URL naslove: GA: Filter za sledenje celotnim URL naslovom

 3. Filtriranje lastnih obiskov

  Zakaj? Nočeš si kvariti statistike z lastnimi obiski po spletnem mestu. Nima smisla. Predvsem uporabno za tiste, ki imate statično IP številko - se vam ne menja. Kako? Podobno kot zgoraj gremo na "Add filter" pri izbranem spletnem mestu in nastavimo svoj IP. Nastavitve filtra za izključitev izbrane IP številke: GA: Filtriranje lastnega IP-ja Vpišeš svojo IP številko in je. Če si lastiš dinamičen IP, potem je potrebno malenkost več dela - navodila.

 4. Sledenje klikom na zunanje povezave

  Zakaj? Lahko sledimo najbolj popularnim izhodnim povezavam ali pa kolikokrat so si uporabniki našega spletnega mesta preložili kakšen program oz. dokument. Možnosti je res veliko. Kako? To je eden tistih primerov, ko je potrebno GA kodo premakniti iz dna HTML pod vrh, tik pod oznako <body>. Potem dodaš v izbrano povezavo onclick="javascript:urchinTracker('/ime-zunanje/')", da izgleda nekako takole <a href="http://www.zunanja.si" onclick="javascript:urchinTracker('/zunanja/')">zunanja</a> Obiskom na teh naslovih bomo najlažje sledili pod "Content Drilldown" v menuju "All Reports"-> "Content Optimization"-> "Content Performance".

 5. Tuneli in Goli

  Zakaj? To je ena izmed najpomembnejših lastnosti GA. Gre za nekakšne cilje za katere želimo, da jih obiskovalci izpolnjujejo. Zato sledimo obiskovalce, merimo uspešnost. Glede na te podatke prilagajamo in izboljšujemo celotno spletno mesto z namenom povečanja prodaje. Tipično bo gol:

  • Nakup produkta
  • Registracija
  • Vpis v mailing listo
  • Download kakšne datoteke, dokumenta
  • Pošiljanje elektronske pošte
  Kako? Da se definirati 4(štiri) gole v nastavitvah spletnega mesta. Se pravi s klikom na "Edit" v koloni "Settings" ob izbranem spletnem mestu na glavni strani GA pridemo do teh nastavitev. Ob prvem nezasedenem golu kliknemo na "Edit" in začnemo izpolnjevati. Vpisati je potrebno ciljni URL naslov (gol). Če želimo lahko izpolnemo tudi tunel (funnel). Sem vpišemo več URL naslovov, pač če sledimo obiskovalcu po začrtani poti do gola. V primeru, da je naš gol download datoteke ali pa pošiljanje elektronske pošte, potem uporabimo onclick trik iz točke 4. V želeno povezavo dodamo onclick="javascript:urchinTracker('/email')", kot gol pa vpišemo http://www.mojasuperdomena.si/email. Golu določimo tudi ceno. Vpišem vrednost določenega produkta/storitve, povprečno vrednost ali ocenjeno vrednost izbranega cilja. Zelo zanimiv vpogled v statistiko dobimo pod [Marketer]-> "Campaign Conversion", kjer lahko na hitro ocenimo kateri obiskovalci imajo največjo vrednost. So to tisti, ki pridejo preko spletnih iskalnikov (organic), referenčnih povezav (referral) ali tisti, ki so prišli direktno (direct)? Lahko pogledamo tudi bolj podrobno, če kliknemo na plus ob kampanji. Tako izvemo iz katerega iskalnika oz. iz katerega spletnega mesta prihaja največ "kupcev". Glede na te podatke se potem lažje odločamo kam in koliko bomo vlagali. Zelo zanimiv je tudi navzkrižni pregled statistik - "Cross Segmet Performance" (ob strani okrogel rdeč gumb z puščicama navzgor). Iz podanih opcij lahko nato izberemo "Keyword" in če to naredimo ob vrstici najdi.si potem gledamo vse ključne besede z pripadajočimi vrednostmi za najdi.si.

To je bilo nekaj osnovnih zadev, ki jih je dobro poznati, če se lotiš statističnega orodja kot je Google Analytics. Je zelo zelo obširno orodje in lahko si kaj hitro nezadovoljen, če ne veš kaj iskati in kaj pričakovati. Marsikaj sem tokrat tudi izpustil: od sledenja prodaji do različnih segmentacij. O tem pa v kakšni svojih prihodnjih objav...

Komentarji:

 1. mitjamavsar Says:
  Ej superca! Mnogo že vedenega a neka tudi novosti. Predvsem tisto o iskalnikih. Bolj ko raziskujem tale GA help, bolj mi je jasno, da reč ni od muh. Mnogo skritih mišic. :?
 2. Martin Says:
  Sweeet. Predvsem najs info, da se lahko doda še ostale iskalnike. Thx Ruph.
 3. Milos Says:
  Odlično!
 4. Tadej Says:
  Hudo v detajle, to mam rad (jah, dobil si 5 zvezdic in točko na Reddit-u za tole), res, svaka ti čast!! Tadej
 5. Tadej Says:
  Aja pa pozabil dodati še tole: sam največ uporabljam/pregledujem "Referring Source" za Sopca blog in "Geo Location" za moje ostale ENG strani (obiskovalci Sopca bloga so namreč v 99% iz Slovenije, tako da...), oboje pod "Visitor Segment Performance" (ki je sam pod "Marketing Optimization" sekcijo) in pa "Content by Titles" in malo redkeje "Depth of Visit", oba pod "Content Performance" (ki pa je pod "Content Optimization") Tadej
 6. Tadej Says:
  In pa mejbi še to: do sedaj še nisem slišal/vedel za način "dodajanja novih iskalnikov", tako da sem ti za ta konkreten trik še posebno hvaležen; bom updejatal mojo "PC domačo stran" in mojo "klarinet stran" (obe bajdvej v ENG jeziku) ob prvi priliki!! l.p., Tadej
Komentiranje onemogočeno.

Iskane ključne besede za dotično objavo: google analytics (265) java script download (225) nastavi google za domačo stran (65) javascript download (52) google privzeta stran (48) google nastavitve (39) vpis v google (32) google kot privzeta stran (31) kako dodati stran v google (30) analytics (28) nastavi google za domaco stran (27) nastavi google kot domačo stran (25) privzeta stran google (24) google (22) vpis strani v google (20) nastavitve google (18) google nastavi za domačo stran (18) iskanje ip naslova (15) nastavi google kot privzeto stran (15) google email (13) NASTAVI GOOGLE ZA PRIVZETO STRAN (13) kako uporabljati google analytics (13) dodajanje strani v google (12) iskanje IP (12) nastavitev google (11) vpis v iskalnik google (11) nastavi google za svojo domačo stran (11) kako nastaviti google za domačo stran (11) kako uporabljati google (11) kako vidim svoj ip (10) vpis domene v google (10) vpiši stran v google (10) kako nastaviti privzeto stran (10) google sledenje (10) kako dodati stran na google (9) nastavi google (9) email google (8) sledenje ip naslova (7) google mail (7) google analytics (7) analytics google (7) download google (7) uporabi google za domačo stran (7) google download (7) google kot domača stran (7) google nastavi kot domačo stran (7) nastavi za domačo stran google (7) kako pogledati svoj ip (7) download java script (6) kako pogledam svoj ip (6) kako vpisati spletno stran v google (5) siol email nastavitve (5) add url to google (5) osnove javascript (5) siol mail nastavitve (5) google nastavi za domaco stran (5) vpiši stran google (5) kje vidim moj ip (5) google nastavi za privzeto stran (5) java scripts download (5) google za domačo stran (5) kako uporabiti google analytics (5) google vpis domene (5) google add url (4) google.si download (4) google analytics nastavitve (4) all (4) naredi google za domačo stran (4) vpis url v google (4) google za privzeto stran (4) kako dodati spletno stran v google (4) kje vidim ip računalnika (4) najdi ip (4) naSTAVI GOOGLE ZA DOMAČO STRAN (4) urchin.js (4) vpis v google iskalnik (4) google-analytics (4) kako dodati spletno stran v iskalnik (4) url seznam (4) sledenje računalnika (3) kako pogledati ip številko (3) kako dodati mojo stran na google (3) email.google (3) kako dodati link na google (3) google orodja (3) google analytics (3) google Slovenija download (3) kako dodati stran v google iskalnik (3) nastavi google za privzeto spletno stran (3) urchinTracker (3) kako vpisati ip naslov (3) vpis domene na google (3) pod domena stran v google (3) kako vpisati stran v google (3) vpis domene (3) google nastavi kot privzeto stran (3) kje vpisati IP naslov (3) sledenje IP (3) google vpis strani (3) nastavi google za (3) nastavi google kot domača stran (3) google domača stran (3) download javascript (3) vpis domene v iskalnik google (3) programi za sledenje IP (3) vpiši stran (3) kako nastavimo privzeto stran (3) sledenje ip naslovu (3) downloading program za iskanje ip kod (3) kako nastavim google analytics (3) kako nastavim privzeto stran (3) kako nastaviti google analystic (3) nastavi googl (3) google link edit (2) vpisovanje ip naslova (2) urchinTracker() (2) rss script (2) sledenje (2) "google analytics" (2) google url (2) vpisovanje v iskalnik google (2) siol.email (2) "Analytics _udn site" (2) ime računalnika javascript (2) Analytics _udn (2) VPIS DOMENE GOOGLE (2) google eng (2) google nastavitve za privzeto stran (2) siol ip nastavitve (2) moj url naslov (2) vpis strani na google (2) iskanje ip (2) kako vidim ip (2) sledenje ip številke (2) vpis domene v google (2) vpis v iskalnik (2) analytics content drilldown (2) analytics triki (2) kako pogledati ip (2) kje lahko vidim moj ip (2) kako dodati spletno stran na google (2) java script (2) kako vidim IP računalnika (2) kako videti IP (2) google-nastavitve (2) nastavi google na domačo stran (2) nastavi google kot domaco stran (2) how to add google analytics (2) uporabi googl kot domačo stran (2) kako dobimo ip naslov (2)


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 229 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 230 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 136 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 138 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 187 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 198 Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 341