Pimp my Firefox 2!

avtor ruph
Z opero sem za nekaj časa opravil in se prestavil v firefox brskalnik. Vsaj dokler operi ne vgradijo črkovalnika (spell checker) je ne mislim uporabljati. Tukaj je našteta velika večina mojih ljubših razširitev in izboljšav za firefox 2, ki lahko uporabniško izkušnjo izboljšajo, jo razširijo in na nekaterih mestih tudi približajo tisti iz opere.
 1. Črkovalnik za slovenski jezik

  Brez tega ne gre. Če si slovenski bloger je to edina prava pot. Povezava.

 2. Iskanje iz naslovne vrstice (kot v operi - g ključne besede)

  Gre zato, da namesto da bi klikal in izbiral iskalnik v iskalnem polju desno zgoraj, enostavno začneš pisati ključne besede v naslovno vrstico. To je tam kjer ponavadi piše http://www.domena.si ali pa kaj podobnega. Odlično je ko enostavno z eno samo črko določiš da iščeš in hkrati kje iščeš.

  Pa, da ne dolgovezim bom rajši kar prešel na primer. Greš na http://www.najdi.si, potem z desnim mišikinim gumbom klikneš v polje kamor ponavadi vpišeš ključne besede in izbereš opcijo "Add a keyword for this search...". Potem pa pod "name" vpišeš recimo najdi.si, pod "keyword" pa vpišeš črko n in nastavljanje je končano. Sedaj lahko v naslovno vrstico brskalnika vpišeš n blog in pritisneš na enter. Odlično!

  Tako se da preprosto narediti kratice za vse priljubljene iskalnike (blogsearch.google.com, torrentspy, ....).

 3. Zgodovina vpisanih url naslovov

  Oni pravijo 60 dni? vsaj 180 pravim jaz. Kolikokrat ste začeli pisati url v naslovno vrstico in upali da se bo firefox spomnil celote namesto vas? Greš za 14 dni na dopust, prideš nazaj in ni več "starih" url naslovov v brskalniku. Super. No tole ima opera še zmeraj boljše, da se omejiti s številko (recimo ohrani zadnjih 10.000 url naslovov.). Časovno omejevanje je tukaj čisto neprimerno. Mogoče česa ne vem?

 4. Akcije z miško

  All-in-One Gestures. Verjetno najboljša razširitev, kar jih je. Žal je tukaj opera še vedno bolj optimalna, firefox se nekako rad zatika ko imaš odprtih veliko strani.

 5. Zakaj si ne zapomni nazadnje odprtih strani?

  Bolj namenjeno tistim, ki ugašajo računalnike. Štorija gre pa nekako takole. Bereš, odprtih imaš 10 strani, dobiš povabilo na kavo in v trenutku bi se rad odlepil od računalnika. Računalnik ugasneš in s tem firefox. Čez čas ko prideš nazaj bi rad nadaljeval od tam kjer si končal, a žal si spet na začetku. Praznina. Ena nastavljena domača stran enostavno ni več v modi.

  Da se to ne bi dogajalo je najbolje če 1. V naslovno vrstico vpišeš about:config 2. najdeš spremenljivko browser.startup.page 3. postaviš vrednost na 3

  Če se komu ne da raziskovati po about:config nastavitvah potem lahko isto doseže s Tools->Options->Main: "When Firefox starts" = "Show my windows and tabs from last time" (hvala CyberChiper-ju za tole)

 6. Izklop nadležnega skrivanja zavihkov

  Ko jih je preveč se kar začnejo skrivati, zato narediš 1. Vpišeš about:config v naslovno vrstico; 2. najdeš spremenljivko browser.tabs.tabMinWidth; 3. postaviš vrednost na 0; in potem nehajo.

 7. Stranski bar

  Čisto sem se navadil na seznam priljubljenih strani ob strani in ne morem živeti brez. To že nekaj časa. Mam seznam približno 200 strani, katere po potrebi klikam in to na hitro. Razširitev je: All-in-One Sidebar

 8. Za spletne razvijalce
 9. SEO potrebščine
  • SearchStatus - Fantastično orodje
  • SEO For firefox - Sem pa tja pride prav. Se ga da pa tudi vklopiti/izklopiti s klikom na ikono, kar pomeni, da ne dela zgage kadar ni v uporabi.

 10. In še vse ostalo...
  • no-referrer - Odlično, z desnim miškinem gumbom klikneš na želeno povezavo izbereš "Open link in new tab without referer.." in ni sledi. Uporabno če ne želiš povedati, kaj si iskal, da si našel.
  • Modify Headers - recimo če želiš postati googlebot za trenutek. Vpišeš user-agent in googlebot, vklopiš in si google... uporabno sem ter tja, predvsem za preverjanje raznoraznih skript...
  • xyzproxy - Vklop proxija na klik. Zelo uporabno če želiš izginiti za trenutek ali dva. (Pravilna verzija te razširitve se nahaja spodaj, v komentarju bralca).
  • ShowIp - Pride prav. Najboljša je čisto spodnja opcija (dnsstuff all) preko katere se da na hitro izvedeti iz katere države prihaja ip.
  • StumbleUpon - Za zapravljanje časa s surfanjem po internetu. Res simpatična rešitev, vredna preizkusa.

Komentarji:

 1. Robi Says:
  Super si tole napisal. Nisem poznal vsega... :oops:
 2. Davorin Says:
  Fino, nisem poznal vsega (btw: Lorem Ipsum generator dela samo z Lisicami do 1.5, vsaj tak error mi javi ob inštalaciji). Tele SEO potrebščine bom pa z veseljem stestiral ;)
 3. Milos Says:
  Fino :) nekaj zadev je prišlo prav. Sem dal lepo oceno :).
 4. ruph Says:
  hvala fantje :) @Davorin Lorem ipsum generator - v komentarjih je povezava do popravljene verzije ftp://ftp.quitt.net/outgoing/Mozilla/ in potem loremipsum_content_generator-0.4.2-fx-updated.xpi Ne vem pa, zakaj ne zrihtajo avtomatske nadgradnje :roll:
 5. Mitja Mavsar Says:
  Bravo Davor. Še en zelo resen all-time sl.reddit kandidat!! Fajn k se da direkt poklikat, pa se namestit.
 6. Mitja Mavsar Says:
  xyzproxy, kot je polinkano, dela samo za 1.6 .. ne pa na 2.0
 7. CypherBit Says:
  št. 5 se veliko lažje vklopi pod Tools\Options\Main "When Firefox starts" = "Show my windows and tabs from last time". http://www.cypherbit.com/xyzproxy.xpi (sem popravil tako, da se namesti tudi v 2.0+).
 8. ruph Says:
  @Mitja meni se je sam posodobil in zdej dela.. res nisem bil pozoren, auch.. je pa CypherBit rešil situacijo :> @CypherBit ugh.. in res lažja varianta.. :oops: popravljam...
 9. AnzeT Says:
  Ce mi dovolis, naj predlagam se tele dodatke: AdBlock (dober za "obrambo" pred oglasi) FoxyTunes (ce poslusate glasbo, pa vam katera pesem ne ugaja...to je ta resitev (podpira skoraj vse predvajalnike))
 10. ruph Says:
  Seveda. Če ima še kdo kakšen predlog naj le pripiše. Hmm.. A je mogoče kdo kaj svojega ustvaril? V končni fazi lahko priporočila le doprinesejo k boljši uporabniški izkušnji firefox 2 brskalnika... AdBlock .. nisem preveč fen ;)
 11. mitjamavsar Says:
  AdBlock Sux!! $-)
 12. Tadej Says:
  Glede št. 6 pa mogoče še tole: če komu ni všeč celoten nov način "tab-managementa" (torej kot v FF 2.0), se da z malo "hekanja" Firefox naštimati tudi star način, kot je bilo recimo še v FF 1.5. Aja in pa da ne omenjam vseh "hekov", ki jih lahko nardiš z editiranjem "userChrome.css" falja (seveda ne originalnega, ampak tistega, katerega sam ustaviš v "chrome" direktoriju) za tvoj izbrani profil. V bistvu si lahko čisto po svoje urediš celoten GUI, naprimer, jaz si spremenim "default" širino iskalnega okna, eliminaram t.i. "throbber" itd. itd. Ehmm, očitno bom moral tudi jaz napisati eno objavico o vsem tem na mojem Sopca blogu - ;) . Tadej
 13. aly Says:
  Jaz ne morem brez FEBE-ja za varnostno kopiranje, za hrambo kakšne bedarije z YouTube, Google Videos in podobnih pa pride prav Video Downloader.
 14. Krof Drakula Says:
  Super povzetek! Že dodal par keywordov iz 2. točke. ;)
 15. Tadej: spletne objave » Moji najljubši Firefox triki: del 1 Says:
  [...] V glavnem sem dobil idejo za tole objavo ko sem bral eno od zadnjih ruph-ovih objav na njegovem Sopca blogu naslovljeni “Pimp my Firefox 2!“: http://ruph.sopca.com/2006/11/22/pimp-my-firefox-2 (bajdvej, sem tudi sam tam nekaj komentiral), sam pa ne bom samo postal liste t.i. “extensions”, ki jih uporabljam (v bistvu uporabljam le enega samega, glej spodaj), ampak se bom predvsem posvetil raznim kul “about:config” in “userChrome.css” trikom/hekom, vse skupaj obogateno s nebrojem linkov to raznih uporabnih strani z razlagami le-teh in z raznimi drugimi dodatnimi triki. No, naknadno pa sem se odločil, da bom glede na dolžino teksta raje to objavo razdlelil na dve; tale, ki jo sedaj berete se tako ukvarja samo z extensionsi, druga pa se ukvarja samo z “about:config” in “userChrome.css” triki/heki. [...]
 16. Zoky Says:
  Firefox trga gate, je pa bol pocasen kot opera :-$
 17. mitja Says:
  opere se nisem probu morm si enkrat cajt vzet
 18. Roy Says:
  Sem nov obiskovalec bloga, a zapis na blogu o razširitvah za Firefox je zelo zanimiv, tako da bi želel se sam dodati kakšen dober dodatek. Sam uporabljam med drugim naslednje razširitve za Firefox: - CuteMenus - Crystal SVG - Download status bar - Firefox Showcase - PDF Download Priporočam pa tudi VerificationEngine - http://www.vengine.com/
Komentiranje onemogočeno.

Iskane ključne besede za dotično objavo: mozilla firefox slo download (211) my ip (97) firefox 2 (78) mozzila firefox download (71) firefox 2 download (50) pimp (48) firefox (39) about:config (35) mozzila download (30) pimp my ip (27) mozila firefox download (25) what is my ip (22) mozilla firefox 2 download (19) download firefox 2 (18) slovenski firefox (17) show my ip (16) firefox2 (15) najdi.si firefox (12) pimp my profile (12) pimpmyip.com (12) najdi.si firefox search (12) mozila download (12) firefox triki (11) www.pimpmyip.com (11) www.pimpmyip.org (11) mozila firefox (11) pimp my rad (10) mozilla 2 download (9) firefox 2+ (9) firefox črkovalnik (8) firefox 2.0 download (8) črkovalnik za slovenski jezik firefox (7) črkovalnik za slovenski jezik (7) firefox download (7) mozilla firefox slo (7) firefox 2 slo download (7) pimpmyip.info (7) najdi.si search engine firefox (7) firefox dodatki (6) mozilla firefox download (6) najdi.si firefox search engine (6) xyzproxy firefox 2 (5) pimp my mozilla (5) pimp mozilla (5) firefox slovenski jezik (5) firefox2.4 (5) pimpmyip (5) pimp my profil (5) firefox 2+ download (5) pimp firefox (4) najdi.si firefox add on (4) about config (4) my video (4) Firefox 2 slovenski (4) načini hekanja (4) firefox iskalnik (4) opera slovenski jezik (4) firefox2.1 (4) firefox slovenski (4) xyzproxy 2 (4) firefox slo (4) download firefox slo (4) slo firefox (4) my ip is (4) firefox najdi.si (4) mozila firefox slo download (4) mozila slo download (4) DOWNLOAD MOZZILA (4) slovenski firefox 2 (3) pimp my ip (3) Najdi izklop (3) mozilla firefox2 (3) firefox config (3) mozilla firefox (3) xyzproxy for firefox 2 (3) firefox about:config triki (3) slovenski črkovalnik firefox (3) firefox2 slo (3) xyzproxy firefox2 (3) pimpmyip.org (3) firefox slo download (3) kje dobim slovenski črkovalnik (3) dodatki za mozilla firefox (3) Najdi IZKLOP (3) firefox 1 download (3) "odmevi.com" (3) download firefox (3) download firefox 2.0 (3) Firefox 2.0 (3) download mozilla firefox 2.0 (3) MOZILA FIREFOX 3 SLOVENSKA VERZIJA (3) mozilla 2 (3) slovenska mozila firefox (3) firefox about: (3) mozila (3) download mozila (3) pimp agent firefox (2) pimp my firefox (2) postelje (2) about:config firefox (2) firefox 2 pimp (2) jezik v Mozilla Firefox (2) mozilla firefox 2 (2) about:config (2) "about:config" (2) "about:config" (2) all (2) css triki (2) firefox2 slovenski (2) slovenski+firefox (2) najdi.si firefox razširitev (2) firefox črkovalnik za slovenski jezik (2) about.config (2) dodatki firefox (2) mozilla firefox triki (2) what my ip (2) my ip (2) mozilla firefox2.4 (2) firefox 2 slovenski (2) firefox 1 (2) dodatki za firefox (2) xyzproxy firefox (2) cache:AwhJVccGYEsJ:www.odmevi.com/search.php?search=freeware%2C+programi%2C+brezplačni%2C+download&tag=true koristni programčki (2) kaj pomeni beseda referrer (2) firefox 2 config (2) firefox 2+slovenski (2) slo Firefox Download (2) FTP Firefox (2) Google Download Firefox Browser (2) firefox slo download (2) firefox 2 slo (2) firefox about:config (2) PIMP POMENI (2) firefox 2 (2) PIMP MY SEARCH (2) adds by google (2) iskalnik firefox download (2) my ip: (2) my ip : (2) firefox razširitve (2) pimp mozilla firefox (2) mozzila 2 download (2) download "firefox 2" (2) download firefox mozilla 2 slo (2) davorin šopca (2) mozilla firefox 2.0 (2) download mozilla firefox 2 (2) najdi si firefox (2) Mozilla Firefox 2.0. download (2) about:config. (2)


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 229 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 230 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 136 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 138 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 187 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 198 Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 341