Spletni bralci RSS virov

avtor ruph
Prvo na kratko kaj je RSS?
RSS = Really Simple Syndication = Protokol, ki vzpostavlja okolje za objavo in distribucijo spletnih vsebin v XML-formatu
RSS feed = RSS vir = Skupek sestavkov v obliki RSS na voljo na spletnih straneh z novicami ali na spletnih dnevnikih
... tole je vzeto iz http://www.islovar.org/


Do sedaj sem pridno uporabljal sage dodatek za svoj najljubši brskalnik (firefox). Vendar sem prišel do problema. Podatki o prebranih in neprebranih člankih so shranjeni lokalno na računalniku.
Uporabljam pa dva računalnika. Enega imam doma in enega na delovnem mestu. Potrebujem torej neko solidno rešitev za prebiranje RSSov na internetu.

In sem se lotil problema. In malo prebrskal po internetu.

Kot prvo sem skočil v bloglines. Spomnil sem se, da ga je v dobro luč postavljal slothrop v enem od svojih postov. Vendar pa nisem zasledil možnosti za uvažanje OPML datotek (kasneje sem opazil svojo zmoto). To je xml format za prenašanje RSS virov. Zelo uporabna zadeva pri selitvi.

Nato sem šel pogledat googlovo čudo za prebiranje RSS virov. Sem pričakoval nekaj zelo uporabnega, amapak seveda brez kozmetike - v googlovem stilu. Ima odličen vmesnik za prebiranje člankov, ki me je takoj očaral. Pa takoj sem našel vmesnik za vnos OPML datoteke. In takoj so bili moji RSS viri v googlu. Potem je bilo pa počasi konec veselja. Vmesnik za dodajanje in urejanje RSS virov je porazen, nepregleden in oh in sploh grozen.

Zadnji poizkus v igri je bil rojo. In ker se seveda nisem hotel ponovno zmotiti in izgubiti časa z dolgotrajnim registriranjem sem se hotel prepričati, da podpira uvoz OPML datotek in iskal "opml import rojo" v googlu. No naletel sem na spletno stran z testi in opazil da bloglines podpira uvožanje OPML datotek - moja začetna zmota.. 

Trenutno sem prijavljen v rojo in bloglines in primerjam. Rojo je lepši, veliko lepši sistem za branje RSS virov. Ampak se mi zdi malo preveč neintuitiven.. Bloglines je bolj špartanski, ampak vsebuje odličen sistem za iskanje podobnih blogov. Za vsak izbran vir, poleg tega, da izpiše koliko ljudi je prijavljenih, obstaja opcija "related feeds". In tako lahko res enostavno na neko dolgočasno popoldne surfam med RSSi.

En komentar:

  1. rufbetten [moje postelje] Says:
    Bloglines - Za prebiranje RSS virov na internetu... Malo nazaj sem pisal, da sem prišel zagato, ker sem uporabljal lokalno aplikacijo za prebiranje RSSov. In spisal tudi post svojega manjšega raziskovanja. Po tem sem še zmeraj testiral bloglines in rojo. In lahko rečem, da je bloglines bolj primeren [...]
Komentiranje onemogočeno.

Iskane ključne besede za dotično objavo: rss viri (4) rss (3) postelje uvoz (2) spletnih (2) "rss viri" (1) bralci (1) "rss vir" (1) spletni viri (1)


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.
Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 229 Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 230 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 236 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 136 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 138 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 187 Deprecated: Function ereg() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 198 Deprecated: Function eregi() is deprecated in /var/www/sopca.com/web/ruph/wp-content/plugins/bsuite.php on line 341